Jag heter Erik Lihm och jobbar som musiker på heltid sedan 1971. I min födelseort Malung startades första bandet "Skintones" 1964. Det som började som popband för att sedan övergå till att bli dansband existerade i 5 år. Mina första år som heltidsmusiker var på Svenska Amerikalinjens M/S Gripsholm där jag var en av 8 medlemmar i Charles Winbergs orkester.

  1974 blev jag Stockholmare för ett år som medlem i Telstars och gjorde bl.a. en folkparksturne med Östen Warnerbring o Kisa Magnusson. 1975 blev det Svenska Amerikalinjen igen , nu med Sven Sjöholms orkester. Under mina nästan 3 år på Svenska Amerikalinjen besöktes alla 5 världsdelar så det var en oerhört intressant tid med nya upplevelse på många plan. Det blev också en väldigt fin musikskola eftersom man fick spela all typ av musik, både när man kompade artister i shower där alla 8 i bandet medverkade eller när man satt ensam och spelade cocktailmusik i pianobaren.

  Det har blivit ett flertal orkestrar som jag spelat med genom åren bl.a Bellstars, Pelles ,Spotlight, Vikingarna och sedan det egna dansbandet Erik Lihms. Längst tid har det blivit med Vikingarna där jag började 1984 och var med ända tills bandet las ner 2004. jag gjorde även en egen LP 1979 där en av låtarna "Det finns en sång" som jag skrev tillsammans med Monica Forsberg låg på Svensktoppen i 6 veckor.

På Dansbandsveckan 2008 fick jag en väldigt trevlig utmärkelse. Jag fick Guldklaven som Årets Keyboardist vilket värmde mitt hjärta väldigt mycket. Detta var min andra Guldklave eftersom Erik Lihms orkester även fick en sådan 2003 som Årets Uppstickare.

 År 2009 började väldigt bra bl.a så hände en rolig sak när Aftonbladets tidigare dansbandsskribent Michael Nystås sammanfattade dansbandsåret 2008. Helt överraskande utsåg han Eriks hörna till Årets Blogg, vilket glädjer mej mycket. På vår sida www.lihm.se hade vi förut en spalt som hette nyheter, men det var inte så lätt att hitta nyheter , så då startades Eriks hörna upp, så där har jag skrivit om våra turnéer och egna tankar om allt möjligt. Den hemsidan finns inte längre kvar.

Hösten 2010 hände nåt överrraskande. Jag blev då uppringd av TV4 och matlagningsprogrammet programmet "Halv åtta hos mej ". Dom berättade att dom fått tips om mej. Jag blev väldigt överraskad och tänkte med en gång tacka nej eftersom jag hade haft en vattenskada i mitt hus och det var världens röra. Tack och lov pratade jag med flera i min omgivning och alla sa - det är klart att du ska vara med i programmet. Ja så blev det till slut och jag är jätteglad för att jag tackade ja, för det blev en fantastisk vecka på många sätt o vis.

Sommaren, hösten 2011 blev väldigt trevlig eftersom vi gjorde ett flertal jobb ihop med Christer Sjögren då vi förutom Sverige även besökte Norge, Finland och Färöarna.

Att ha egen orkester kan vara trevligt, men allt har sin tid. I December 2011 tog jag beslutet att lägga ner min orkester, så i januari 2012 år gjorde vi sista spelningen. Jag erbjöd killarna att fortsätta utan mej , men dom ville inte.

Mitt beslut har öppnat en hel del nya spännande dörrar där jag anlitats i olika musikaliska sammanhang. Spelningarna på äldreboenden har fortsatt som vanligt eftersom det är så tacksamt att spela för de äldre, man känner sig väldigt uppskattad. Sommaren 2012 har jag haft väldigt många trevliga spelningar med bl.a Åsa Jinder, Örjan Englund , Maggan Nyström och Billy Gezon på en underbar spelning i Enköping. Jag har också haft några spelningar ihop med gamle Streaplerssångaren Robert Löfvendahl. Det blev sedan en hel del spelningar med Kerstin Forslund i bl.a. kyrkor. Under åren 2012-2018 blev det så väldigt många spelningar med Ann-Cathrine Wiklander och vi spelade in 3 st CD. Den ena innehöll 12 låtar som jag skrivit musik till och Ann-Cathrin , Alf Robertson, Pling Forsman m.fl. skrivit text till.

När jag skriver dessa rader är det januari 2019 och jag underhåller en hel del på egen hand på olika ställen och vikarierar med olika orkestrar . Något som är jätteroligt är att förra sommaren återuppstod Vikingarna med Christer Sjögren efter att Nya Vikingarna med Kenneth Wahlberg fick läggas ner efter bara knappt 6 månader. När Christer fick hoppa in för att vi skulle kunna genomföra de kontrakterade spelningarna tyckte han att det var så kul att det blev en fortsättning även i somras. Inte nog med det vi kommer att göra ca 10 spelningar även 2019 så det känns som det kommer att bli ett riktigt spännande 2019 Jag håller också på att göra ett program där jag ska berätta om mitt musikerliv och förutom att musicera kommer jag även att visa bilder både still och rörliga bilder, så det ska bli jättekul att komma igång med det. Premiären beräknas bli i april 2019..